RAD Medical Center – Clinică stomatologică Ploiești

Luni – Vineri: 10.00 – 19.00 | Tel: +40 745 639 999

Implantologia

Implantul dentar este un dispozitiv medical sub formă de șurub care se inserează în osul maxilar sau mandibular pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă. Acesta oferă suport pentru coroanele protetice viitoare și asigură o soluție fixă și confortabilă pentru pacient consecutiv pierderii unuia sau mai multor dinti.

Cele mai utilizate tipuri de implanturi dentare sunt implanturile dentare endoosoase, care sunt introduse direct în osul mandibular sau maxilar. Din punct de vedere tehnic, nu există un implant net superior celuilalt.

Restaurarea danturii cu ajutorul implanturilor aduce beneficii estetice și funcționale semnificative, iar pacientul nu simte senzația de artificialitate. În scurt timp după intervenție, uită că a pierdut vreodată un dinte în acea zonă.

Avantajele tratamentului cu implanturi

Cand se recomandă inserarea unui implant?

După extracția dinților, vindecarea țesuturilor poate dura între 6 și 24 săptămâni. În general, se recomandă temporizarea inserării implantului timp de 4-6 luni după efectuarea extracției, dar sunt anumite situații care permit efectuarea intervenției în aceeași ședință cu extracția dentară.

După inserarea intraosoasă a implantului propriu-zis, este necesară o perioadă de 3-6 luni (în funcție de caz) până la aplicarea părții coronare (bontul protetic) și a coroanei dentare, pentru a permite oso­sului să se vindece complet, să integreze implantul și să suporte forțele masticatorii.

Riscuri și complicații în cazul implantului dentar

Deși rata de succes în cazul restaurării arcadelor dentare prin tratamentul cu implanturi depășește 95-98%, sunt anumite cazuri care limitează accesul la acest tratament sau predispun la un risc mai mare de eșec. Printre acestea se numără:

  • Pacienții cu diabet zaharat necompensat (necontrolat) pot avea o rată de succes mai
    scăzută
  • Bruxismul (scrâșnitul involuntar al dinților) – trebuie tratat înainte de inserarea
    implanturilor dentare pentru a evita mobilizarea acestora
  • Fumătorii au un risc mai mare de a pierde implanturile dentare în comparație cu
    nefumătorii
  • Igiena precară poate duce la apariția periimplantitei, care poate genera pierderea
    prematură a implanturilor
  • Costul poate fi un dezavantaj, dar raportat la beneficii și durabilitate, implantul dentar
    rămâne o alegere ideală

Durerea în timpul procedurii de implantare

Durerea în timpul procedurii de implantare a implantului dentar nu este mai intensă decât în cazul unei extracții dentare obișnuite. Anestezia modernă și calmantele ușoare contribuie la o experiență generală confortabilă pentru pacient, reducând durerea. Un disconfort moderat poate apărea după aproximativ 2-5 ore, pe măsură ce efectul anesteziei începe să se estompeze și poate persista până la 48 de ore.

Alimentația după procesul de implantare

După inserarea implantului dentar, alimentația rămâne neschimbată și nu implică restricții. Este același tip de alimentație ca și în cazul dinților naturali.

Durata de viață a implantului

În ceea ce privește durata de viață a implantului, aceasta poate varia între 10 și 30 de ani, cu condiția să fie ingrijite corespunzator, sa se respecte indicatiile să se păstreze o igienă riguroasă și să se efectueze vizite regulate la medicul stomatolog.