RAD Medical Center – Clinică stomatologică Ploiești

Luni – Vineri: 10.00 – 19.00 | Tel: +40 745 639 999

Profilaxia dentară

Metodele profilactice implică totalitatea tratamentelor de prevenire a bolilor dentare si parodontale si reprezintă baza îngrijirii dinților, precum si un mijloc de a evita multe dintre neplăcerile ce țin de sfera dentară.

Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar și estetic – prin îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori confortul general în cavitatea orală, aspectul estetic se va îmbunătăți și se poate evita apariția respirației urât mirositoare (halitoza).

Procedurile stomatologice de profilaxie includ:

Pentru o prevenție eficientă, profilaxia este recomandată periodic, la fiecare 6 luni.

De ce se face profilaxia stomatologică?

Chiar dacă aveți o igienă dentară bună acasă, există multe probleme pe care s-ar putea să nu le observați într-un stadiu incipient. Este posibil să nu provoace durere și să nu prezinte semne vizibile. Cu toate acestea, o ședință de profilaxie poate ajuta medicul stomatolog să identifice și să trateze aceste probleme într-un stadiu incipient.

Cea mai importantă parte a profilaxiei dentare implică îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. Chiar dacă vă spălați dinții în mod regulat, tartrul se poate acumula și la nivel subgingival, iar îndepărtarea lui este imposibilă acasă, cu metodele uzuale.

Consumul frecvent de cafea, ceai, vin roșu, ketchup, curry etc. poate determina apariția unor pete pe suprafața smalțului. Indiferent de metoda de periaj folosită sau de periutele și pastele dentare utilizate, revenirea la culoarea naturală a dintelui se poate face doar printr-un periaj profesional, completat uneori de airflow, și doar în cabinetul stomatologic.

În timpul unei profilaxii dentare sau orale, dentistul vă va inspecta, de asemenea, gingiile, oasele maxilare, mucoasa orală și a buzelor pentru a verifica starea lor evidenta de sănătate. Această inspecție poate dezvălui modificări de culoare, formă, structură, vascularizație la nivelul țesuturilor moi periorale, unele dintre acestea necesitând tratament imediat.

Identificarea timpurie a problemelor dentare vă poate ajuta să faceți față acestora înainte de a deveni serioase.

Cât de des este nevoie de profilaxie stomatologica?

Deși rata de succes în cazul restaurării arcadelor dentare prin tratamentul cu implanturi depășește 95-98%, sunt anumite cazuri care limitează accesul la acest tratament sau predispun la un risc mai mare de eșec. Printre acestea se numără:

  • Pacienții cu diabet zaharat necompensat (necontrolat) pot avea o rată de succes mai
    scăzută
  • Bruxismul (scrâșnitul involuntar al dinților) – trebuie tratat înainte de inserarea
    implanturilor dentare pentru a evita mobilizarea acestora
  • Fumătorii au un risc mai mare de a pierde implanturile dentare în comparație cu
    nefumătorii
  • Igiena precară poate duce la apariția periimplantitei, care poate genera pierderea
    prematură a implanturilor
  • Costul poate fi un dezavantaj, dar raportat la beneficii și durabilitate, implantul dentar
    rămâne o alegere ideală